L’UJI lidera el programa pilot d’aprenentatge i qualificacions acadèmiques i participa en el programa de màrqueting, comunicació i difusió del projecte europeu Stork 2.0

02/04/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Els tècnics del Gabinet de Planificació i Prospectiva Tecnològica i del Laboratori d’Innovació Tecnològica (TecLab) de la Universitat Jaume I de Castelló tornen a liderar un dels quatre programes pilot del projecte europeu Stork 2.0, en concret, el dedicat a l’aprenentatge i qualificacions acadèmiques. A més, el Grup d’Investigació IMK (Innovació en Màrqueting) de l’UJI participarà en el programa dedicat al màrqueting, comunicació i difusió del projecte europeu.

Els objectius del programa pilot 5.1 “eLearning & Academic Qualifications” són per una part construir serveis transfronterers acadèmics basats en l’interncanvi d’atributs d’identitat extesos proporcionats per les universitats i per l’altra facilitar l’ús de la informació acadèmica (graus, registres o títols, entre altres) a les organitzacions governamentals i privades.

El pilot 5.1 permetrà crear entorns virtuals d’aprenentatge en diferents universitats amb l’objectiu d’intercanviar contiguts garantint la no presencialitat i desenvolupar enquestes electròniques amb autenticació i autorització de l’usuari o usuària, però de forma anònima. A més, possibilitarà la implantació de un servei per la validació i impressió dels atributs acadèmics des de qualsevol lloc per oferir serveis d’autenticació de les qualificacions davant d’institucions i organismes públics i privats o validació dels atributs acadèmics en la selecció d’ocupació.

La participació d’IMK es centrarà en el disseny d’un concepte central de màrqueting, on es planificarà una campanya prototip de mitjans de comunicació social.

El Gabinet de Planificació i Prospectiva Tecnològica va liderar el programa pilot sobre mobilitat d’estudiantat universitari en el primer projecte Skort que es va iniciar en 2008 amb l’objectiu d’oferir a l’estudiantat estranger l’accés a qualsevol servei administratiu online que puguera oferir una universitat, utilitzant la seva tarjeta d’identitat o qualsevol altra credencial electrònica nacional per la seva identificació.

STORK 2.0 crea una única àrea d'identificació electrònica i d'autenticació per a Europa

STORK 2.0 (identitat segura a través de fronteres unida al 2.0) és un important projecte de tres anys que s'ha posat en marxa per facilitar la creació i adopció d'una àrea d’identificació electrònica única, interoperable i sostenible (DNIe) per a Europa, per a persones físiques i jurídiques. La iniciativa impulsarà la convergència entre el sector públic i privat, a nivell nacional i comunitari, per a l'accés segur i fàcil als serveis transfronterers públics mitjançant l’ús de les credencials d'identitat electrònica. Durant dotze mesos estaran en funcionament quatre projectes pilot que es centraran en l’aprenentatge en línia i les qualificacions acadèmiques, els serveis de banca electrònica, els serveis públics per als negocis i la salut en línia per demostrar les capacitats i els beneficis de la interoperabilitat de la identificació electrònica en un entorn real.

Els quatre objectius principals de STORK 2.0 són:

Accelerar el desplegament de la identificació electrònica per als serveis públics mitjançant la coordinació d'iniciatives nacionals i comunitàries en suport d'una arquitectura de gestió federada de la identificació electrònica per tot Europa.

Maximitzar l'aprofitament de les seves solucions escalables a tota la UE, amb un fort compromís per obrir les especificacions i la sostenibilitat a llarg termini amb la visió de la identificació electrònica com una oferta de serveis (amb el suport dels països europeus que hi participen i la indústria).

Facilitar la convergència dels sectors públic i privat en un marc i unes infraestructures en ple funcionament, que utilitzen la identificació electrònica per a l'autenticació segura i coherent de les persones físiques i jurídiques a tota la UE.

Executar quatre projectes pilots transfronterers i transsectorials per provar i demostrar les capacitats i els beneficis de la interoperabilitat de la identificació electrònica en un entorn real.

L'assoliment d'aquests objectius s'aconseguirà a través de l’aplicació dels quatre projectes pilot (l’aprenentatge en línia i les qualificacions acadèmiques, els serveis de banca electrònica, els serveis públics per als negocis i la salut en línia) amb l’oferta de serveis interoperables en escenaris reals. Els projectes pilot s’encarregaran de validar les necessitats, normes i blocs de construcció comuns en abordar de manera convincent difícils qüestions jurídiques i de govern (qüestions transfrontereres, de domini d'aplicació i de diferents sectors). Aquestes aplicacions facilitaran la vida digital sense fronteres i la mobilitat a la UE i aconseguiran una millora del mercat digital únic per als serveis públics i comercials d'acord amb la Directiva de Serveis.

STORK 2.0 es construirà a partir dels esforços de col·laboració dels actuals projectes pilot a gran escala que inclouen la primera iniciativa STORK (DNIe) que es va desenvolupar entre maig de 2008 i desembre de 2011, l’e.-CODEX (e-Justícia), l’epSOS (Salut en línia), el PEPPOL (gestions electròniques) i el SPOCS (comerç electrònic). Desenvoluparà comunitats d'interès, com ara el Grup de supervisió industrial i el Grup de referència dels Estats membres, ens els quals s’inclouran tant accionistes com els governs dels Estats membres que no participen en el projecte per tal assegurar la major influencia possible en la futura àrea única d’identificació electrònica.

La portaveu del projecte STORK 2.0, Ana María Marcos Piñuela, afirma que “els projectes pilot a gran escala són la pedra angular per a la implementació de solucions comunes que ofereixen serveis públics accessibles en línia a tot Europa. STORK 2.0 tindrà una estreta vinculació amb aquests projectes, ja que suposa un salt important i pioner en la progressió de la identificació i l’autenticació dels ciutadans, en la capacitat d'autenticar les persones jurídiques i físiques”.

STORK 2.0 és una iniciativa cofinançada per la UE sota el Programa de suport a les TIC (ICT@PSP) del Programa Marc de Competitivitat i Innovació (CIP). STORK 2.0 serà la pedra angular que donarà suport a l’economia oberta, competitiva i digital de l’estratègia Europa 2020 i està en línia de les accions principals de l’Agenda Digital que contribueix al lideratge d’Europa en el mercat la identificació electrònica. STORK 2,0 involucra directament 19 països en el Consorci (Àustria, Bèlgica, República Txeca, Estònia, França, Grècia, Islàndia, Itàlia, Lituània, Luxemburg, Països Baixos, Portugal, Eslovènia, Eslovàquia, Espanya, Suècia, Suïssa, Turquia i el Regne Unit) en el qual participen 58 socis en total.

Més informació: http://www.eid-stork2.eu

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions