66 alumnes de l’UJI participen en un projecte per a avaluar la creativitat en dissenys col·laboratius

18/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Els departaments d'Enginyeria Mecànica i Construcció i d'Enginyeria de Sistemes Industrials i Disseny de la Universitat Jaume I han dut a terme un projecte d'investigació per a avaluar la creativitat en el disseny de productes de forma col·laborativa (a través de diferents equips de dissenyadors que treballen conjuntament de forma distribuïda). Els professors Elena Mulet, Vicent Chulvi, Julia Galán, Francisco Felip i Carlos García han sigut els encarregats de supervisar aquesta iniciativa que té com a objectiu millorar el grau de creativitat d'aquests equips de dissenyadors. 

Per a abordar aquest objectiu, s'ha realitzat un treball experimental en el qual els 66 alumnes, distribuïts en diversos grups de disseny, resolien diversos problemes de disseny utilitzant tecnologies de la informació, de tipus pàgina web col·laborativa, que es comparaven amb la solució obtinguda sense l'ús de tecnologies de la informació. Els alumnes han utilitzat una eina que captura i visualitza en temps real les idees escrites i dibuixades pels dissenyadors a través de dispositius del tipus tableta gràfica, i que permet un entorn de treball de tipus wiki, en el qual cada dissenyador pot fer modificacions que són directament visualitzades per tot l'equip. 

Amb aquesta eina s'intenta solucionar un dels principals problemes del procés de disseny actual: la necessitat de treballar amb persones que es troben en diferents localitzacions físiques. I és que en els últims anys s'han desenvolupat múltiples eines per al disseny col·laboratiu però s'ha avançat molt poc en l'àmbit de la creativitat en entorns de disseny virtuals. 

L'avantatge del projecte plantejat per la’UJI és evident donat que una eina que suporte la generació d'idees creatives d'un grup de disseny els membres del qual estan localitzats en diferents llocs, permetrà obtenir els avantatges del treball en grup en menys temps i menor cost, ja que evitarà la necessitat de desplaçar-se, o de realitzar sessions creatives per separat per a retroalimentar-se amb posterioritat. La millora del procés de disseny també reportarà a les empreses beneficis immediats com són la disminució en els costos associats al producte, la reducció en els temps de desenvolupament de productes, la reducció en els canvis en els dissenys i la millora en tots els processos associats a la gestió del coneixement del producte.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions