Investigadors de l’UJI ofereixen nous tractaments psicològics basats en noves tecnologies per a ajudar a superar esdeveniments estressants

01/04/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació plantegen noves possibilitats per a superar esdeveniments traumàtics i estressants en la vida de les persones. Investigadors del Departament de Psicologia Bàsica, Clínica i Psicobiología de la Universitat Jaume I han posat en marxa una investigació per a avaluar el funcionament d'un nou tractament psicològic a través de realitat virtual i teràpia emocional on line, que en la seua primera fase ha demostrat que es tracten de eines igual d'eficaces que les utilitzades tradicionalment com a lectures i gravacions sonores, però que són millor valorades pels pacients. Per a confirmar aquests primers resultats positius els investigadors cerquen persones voluntàries que hagen patit algun esdeveniment advers o estressant en la seua vida i se senten desbordats emocionalment.

“Ruptures sentimentals, desocupacions, malalties pròpies o d'algun familiar, mobbing laboral, defunció d'un esser volgut, etc., són esdeveniments als quals de vegades les persones no sabem com fer front, i ens resulta difícil tornar a trobar-nos bé i funcionar com ho féiem abans”, explica Soledad Quero, investigadora responsable del projecte. Els voluntaris que participen en l'estudi rebran de forma gratuïta un tractament psicològic que els ajude a superar els esdeveniments estressants que hagen viscut.

María del Mar Molés, investigadora que està realitzant la seua tesi doctoral basant-se en aquest projecte, explica que les ferramentes que s'estan utilitzant són el tractament de realitat virtual EMMA i la Teràpia Emocional On line TEO. “EMMA és un sistema adaptable de realitat virtual que permet reproduir els elements estressants, de manera que la persona puga reviure-ho però comptant amb noves eines per a aprendre a fer-li front”, explica Molés. Per la seua banda, TEO consisteix en una teràpia en línia, amb activitats que la persona pot realitzar des de sa casa a través d'Internet i que inclou també part del material utilitzat en la realitat virtual.

De moment l'estudi, inclòs en els projectes d'investigació Bancaixa-UJI, s'ha realitzat en una mostra reduïda de tres persones, demostrant-se que aquest tipus de tractament basat en noves tecnologies “facilita el processament emocional del fet traumàtic per a així poder fer-li front”, explica María del Mar Molés. En una segona fase es tractarà de confirmar l'eficàcia d'aquest nou tractament a través de l'estudi d'una mostra de 40 voluntaris.

Les persones interessades a participar en el projecte poden posar-se en contacte amb el Servei d'Assistència Psicològica de l’UJI a través del correu sap@uji.es o el telèfon 964 387 651.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions