AENOR cataloga com a norma una tècnica desenvolupada per l’empresa derivada de l’UJI Mediciones y Corrosión

18/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La tècnica electroquímica cíclica accelerada (ACET) desenvolupada per un membre del grup Polímers i Materials Avançats (PIMA) de l’UJI i explotada comercialment per l’empresa derivada (spin-off) Mediciones y Corrosión ha superat una fase clau del procés i serà pròximament publicada com a norma per AENOR, l’Associació Espanyola de Normalització i Certificació.

La tècnica electroquímica cíclica accelerada (ACET) es un mètode d’avaluació de les propietats anticorrosives de les pintures aplicades sobre substrats metàl·lics. La durada de l’assaig es només de 24 hores, en oposició als fins a 6 mesos que poden requerir els assajos actualment utilitzats, com ara la boira salina, i proporciona informació no sols quantitativa sinó també qualitativa sobre el mode de fallada de les pintures. Aquest mètode d’assaig va ser desenvolupat per investigadors de la Universitat Jaume I, i s’ofereix al mercat a través de l’empresa spin-off Mediciones y Corrosión, SL, creada per a la seua comercialització.

Després d’un llarg procés, els orígens del qual es remunten a 2006, i que ha implicat la validació tècnica de l’assaig, el passat 28 de maig va concloure el període d’al·legacions iniciat amb la publicació en el BOE el 28 d’abril de 2011. Conclosa aquesta etapa, prompte veurà la llum el text definitiu de la norma UNE que serà publicada per AENOR, i que és l’avantsala de la publicació d’una norma EN d’àmbit europeu quan els comitès tècnics d’altres quatre països aproven el text.

La normalització és un procés mitjançant el qual l’Administració i altres agents interessats, segons els casos consumidors, usuaris, fabricants o laboratoris d’assaig, assoleixen un acord que és plasmat en un document tècnic, una norma. En aquest document es defineixen les característiques que ha de reunir un producte, servei, o com en aquest cas un procediment d’assaig, per garantir característiques com ara la seguretat, compatibilitat o adequació a la seua funció.

El procés de normalització en els seus diferents nivells (internacional, europeu o nacional) es realitza en el si d’organismes reconeguts (AENOR en el cas espanyol) d’acord amb un procediment que busca la participació de tots els interessats, representats en comitès tècnics que garanteixen que els estàndards adoptats compten amb el major suport possible i que, en el cas dels assajos, emeten un judici sobre la seua adequació tècnica.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions