Ukhupacha troba evidències de tècniques de progressió vertical utilitzades pels peruans fa almenys 800 anys

18/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El projecte “El reto vertical andino” desenvolupat per l’Associació Ukhupacha i la Universitat Jaume I en la localitat peruana d’Arequipa ha permès als arqueòlegs del Ministeri de Cultura del Perú trobar evidències de les tècniques de progressió vertical utilitzades pels seus avantpassats fa uns 800 anys, localitzades en els emplaçaments arqueològics de Chininía, Choquetico, Sonccoquilla, Qerullpa i Pumunuta.

La intervenció dels especialistes, amb el patrocini de l’empresa elèctrica Redesur, s’ha centrat durant el mes de juny en Arequipa, on s’han detectat més de una desena de llocs en parets verticals. En tots aquests indrets s’han trobat obres com camins per congosts, espais funeraris, art rupestre, arquitectura en cims i vessants, infraestructura hidràulica i agrícola, cavernes i emplaçaments arqueològics, que representen un repte per la verticalitat andina.

A més d’aquest projecte, Ukhupacha ha desenvolupat amb la col·laboració del Ministeri de Cultura en Arequipa un curs de tècniques espeleològiques de progressió vertical per professionals en patrimoni, arqueòlegs i arquitectes. El curs ha permès als participants conèixer els elements bàsics de l’ús de les cordes per arribar als llocs de difícil accés.

Les pràctiques s’han realitzat al campanar de l’Església de la Compañía d’Arequipa i més tard en la Quebrada de Culebrillas, lloc que s’usa habitualment com cantera de carreu, una pedra blanca utilitzada en les construccions tradicionals d’Arequipa, però on també hi ha restes de petroglifs. El curs ha facilitat l’accés a les manifestacions d’art rupestre prehispànic als tècnics del Ministeri de Cultura i l’avaluació del seu estat de conservació, així com de les tècniques necessàries per al seu enregistrament.

El projecte Ukhupacha porta més de 10 anys donant suport al Ministeri de Cultura del Perú (abans Institut Nacional de Cultura), i als projectes arqueològics en contexts de verticalitat extrema per poder accedir a ells. Les seues intervencions s’ha realitzat principalment en el santuari de Machupicchu, patrimoni històric de la Humanitat; en Incapintay (Ollantaytambo, Cusco); i en Kuelap, en Els Andes nord-orientals.

Una vegada finalitzades les activitats en Arequipa, l’equip tècnic d’Ukhupacha s’ha desplaçat a Machupichhu per participar en els actes del centenari i per iniciar els treballs en aquesta zona.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions