La primera tesi de Medicina en l’UJI revela que la vacunació prèvia és el factor decisiu per tornar a vacunar-se

18/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El percentatge de vacunacions de l'any anterior és el factor que millor prediu el nombre de persones que es vacunaran en una nova campanya, segons es desprèn de les conclusions de la tesi presentada dimecres 2 de novembre de 2011 per la doctoranda Elena Herrero Selma en la Universitat Jaume I de Castelló. L'estudi conclou també que un percentatge considerable de persones que haurien de vacunar-se contra aquesta malaltia no ho fa i que un recordatori postal és eficaç per millorar l'emplenament però només d'una manera limitada.

Elena Herrero ha estat la primera doctoranda a defensar la seva tesi doctoral a l'àrea de Medicina de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I de Castelló. La tesi “Impacte d'una estratègia educativa sobre l'emplenament de la vacunació contra la grip”, dirigida pel doctor Bernardino Roca Villanueva, cap de Medicina Interna de l'Hospital General de Castelló i professor de l’UJI, ha obtingut la qualificació d'excel·lent cum laude.

La investigació de la doctora Herrero és l'estudi controlat i aleatoritzat més ampli dels realitzats a Espanya i un dels més extensos a nivell internacional. Compara dos grups d'igual grandària de persones majors de 60 anys triades de forma aleatòria en centres de salut urbans, en el qual alguns van rebre una carta personalitzada de recordatori de la vacunació i uns altres no. L'anàlisi dels resultats va reflectir que la informació personalitzada influïa en l'augment de les vacunacions, però que la mesura més eficaç era haver-se immunitzat l'any anterior.

L'estudi recomana el plantejament i l'execució d'estratègies per incrementar les taxes de vacunació, amb l'objectiu de prevenir malalties com la grip i millorar la morbi-mortalitat associada a la mateixa, aconseguint a més la disminució de la despesa sanitària. La primera acció recauria en el metge d'atenció primària, que és el primer responsable de la prevenció primària i, per tant, de la vacunació de la població general.

La grip humana és una infecció vírica que constitueix un important problema de salut pública. L'extensió i la intensitat varia d'un any a un altre i de la localització geogràfica. Cada període hivernal afecta entre el 5 i el 20% de la població. Segons les dades del Centre Nacional d'Epidemiologia, cada any més de tres milions de persones la pateixen, la qual cosa representa al voltant de 8.000 persones per cada 100.000 habitants.

El tribunal, que reflecteix la interdisciplinaritat i la cooperació entre els diferents àmbits en la nova Facultat de Ciències de la Salut castellonenca, ha estat presidit per Rafael Ballester, professor titular de Psicologia de la Salut de l’UJI; Soledad Quero, professora titular de Psicologia de l’UJI, com a secretària; Pere Domingo, cap de la secció de Malalties Infeccioses de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona; Carlos Solano, cap de la secció d'Hematologia de l'Hospital Clínic de València; i David Martínez, facultatiu especialista de Cirurgia de l'Hospital General de Castelló. A més, a la lectura hi ha assistit la degana de la nova facultad, la professora Mª Àngeles Ruipérez.

L'alumna del programa oficial de postgrau en Intervenció en Investigació en Atenció Primària de l’UJI ha exercit com a metge resident de Medicina Familiar i Comunitària del Centre de Salut de Rafalafena a Castelló de la Plana i ha ocupat una vocalía en representació de l’estudiantat en la Comissió Acadèmica Interna responsable de la preparació del títol de Grau en Medicina de la Universitat Jaume I.

Imatges de l’acte: http://www.uji.es/noticies/foto/num&id_a=26597812

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions