Una tesi de l’UJI destaca el paper democratitzador dels mitjans de comunicació en la transició

04/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La premsa va promocionar un esperit democratitzador i va generar en el seu públic una nova mentalitat i actitud davant la política i societat durant l'època de la Transició Espanyola, segons conclou la tesi “El periòdic Mediterráneo durant la Transició Espanyola (1975-1982): Societat, cultura i periodisme d'opinió” defensada per María Pareja, periodista i diplomada en estudis avançats en Llengua i Literatura Hispàniques, i dirigida pel professor del Departament de Filologia i Cultures Europees de l’UJI Santiago Fortuño.

La tesi destaca el paper fonamental que van jugar els mitjans de comunicació en la seua lluita per la llibertat d'expressió, afavorint un canvi total respecte als anys de la dictadura franquista. “Els mitjans de comunicació, els seus professionals i periodistes, formen part de l'entramat social, que fa possible el començament, evolució i el bon fi del procés democratitzador”, conclou la tesi, amb la qual María Pareja ha obtingut la qualificació d'excel·lent cum laude per unanimitat. L'estudi analitza els articles d'opinió publicats pel periòdic Mediterráneo de Castelló des de 1975 a 1982, període en el qual el periodisme va viure un moment d'apogeu a Espanya i, per consegüent, a la província. La tesi conclou que aquesta anàlisi permet reconstruir la societat i la cultura de la Transició Espanyola.

Al terreny periodístic, destaca el desenvolupament de la informació municipal i sobretot, de les noves institucions autonòmiques, les quals fins i tot en la seua etapa preautonòmica es van obrint pas, de ser notícia, gradualment, a conformar seccions informatives de caràcter permanent. A més, Pareja ressalta l'aparició d'un grup de jóvens periodistes disposats a trencar amb les normes establides, que li donen un nou enfocament i espenta als mitjans d'informació. Una altra de les claus d'aquest període és l'aparició d'un tipus de premsa i d'articles d'opinió que es relacionen obertament amb opcions polítiques. També es comença a donar veu als lectors a través d'espais d'opinió que permeten als diaris interactuar amb els seus públics.

María Pareja Olcina ha treballat com a periodista en diversos mitjans de comunicació de la província de València i com a professora associada a l’UJI, sent actualment professora titular de Llengua Castellana i Literatura de l'Institut de Secundària Violant de Casalduch a Benicàssim.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions