La Unió Europea posa en marxa la plataforma Stork per a la interoperabilitat d’identitats electròniques amb participació de l’UJI

15/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El projecte Stork, en el que participa l’UJI com a responsable del programa pilot de mobilitat d’estudiantat, ha posat en marxa en tota la Unió Europea una plataforma per a la interoperabilitat d’identitats electròniques, els programes pilot de la qual es troben, desde dilluns 25 d’octubre, públicament accessibles. Aquesta plataforma permet els ciutadans usar les seues identitats electròniques nacionals per gaudir de serveis d’administració electrònica en diferents països europeus. Els sis programes pilot que comencen a funcionar a partir d’ara seran millorats progressivament i permetran comprovar i avaluar la integració en serveis web interactius ja existents de la plataforma d’interoperabilitat Stork original.

El Gabinet de Planificació i Prospectiva Tecnològica de la Universitat Jaume I forma part del Comité Executiu del projecte Stork (òrgan principal de decisió) i lidera el programa pilot de mobilitat d’estudiantat en el que també participen universitats de Portugal, Àustria, Itàlia i Estònia. En el mes de setembre, un membre de l’equip Stork a l’UJI va realitzar a Brussel·les una demostració del procés de registre i accés als sistemes de gestió amb credencials pròpies d’altres països en la 17th International Conference on Telecommunications 2010.

El programa pilot de mobilitat d’estudiantat permet als estudiants accedir als serveis administratius en línea que ofereixen les universitats usant les seues credencials electròniques nacionals (documents d’identitat, certificats digitals), de manera que puguen realitzar inscripcions (per exemple, a programes Erasmus), autenticar-s’hi i usar altres serveis acadèmics d’interés. A més a més, el program constitueix una fita preliminar i necessària per analitzar l’intercanvi futur de dades entre universitats pertanyents als diferents països que fan servir el sistema europeu de transferència de crèdits (ECTS).

El codirector de Stork, el professor Antonio Lioy, del Politècnic de Torí, Itàlia, explica com el treball fet amb els programes pilot afectarà l’ús que els ciutadans faran de les identitats electròniques a l’hora d’accedir als serveis públics: “Els programes pilot demostraran als ciutadans i a les administracions públiques que podem aconseguir la interoperabilitat d’identitats electròniques en els serveis d’administració electrònica. Els programes posaran de manifest el valor afegit que rebran els ciutadans mitjançant la possibilitat de declarar les seues identitats de manera electrònica en un entorn protegit, segur i privat”. I afegeix: “La plataforma d’identitats electròniques estalviarà diners públics i també temps al govern i als ciutadans, disminuiran el risc de males pràctiques i frau i obrirà un gran ventall d’oportunitats. Es tracta d’un pas més cap a un mercat europeu sense fronteres”. L’altre codirector del projecte, l’assessor Arvid Welin, de Suècia, assegura que “el concepte Stork pot ser també un important pas endavant perquè les entitats del sector privat desenvolupen nous models de negoci basats en aquest sistema segur d’autentificació de ciutadans de diferents països”.

Stork és un projecte del Programa de Suport a la Política en matèria de TIC que al seu torn és part del Programa Marc per a la Competitivitat i la Innovació. Aplega 17 estats membres, 16 de l’EU (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Itàlia, Lituània, Luxemburg, els Països Baixos, Portugal, el Regne Unit i, Suècia), i com membre de l’Espai Econòmic Europeu, Islàndia. Els terminis i objectius marcats per Stork són ideals per generar un gran impacte i contribuir als objectius de la Declaració Ministerial de Lisboa de 2007, és a dir, la interoperabilitat entre els estats membres i la reducció dels tràmits burocràtics en l’administració.

La resta de programes pilot són:

Autenticació transfronterera per a serveis electrònics: La finalitat d’aquest programa pilot és permetre que els serveis públics en línea que ja ofereixen els estats membres estiguen accessibles per a ciutadans d’altres estats. Per accedir a aquests serveis, els ciutadans usaran les pròpies credencials d’identitat electrònica emeses als seus països.

Xat més segur: Amb l’objectiu primordial de millorar la seguretat a Internet per a xiquets i adolescents, professors de diferents països crearan tasques i sales de xat per als seus estudiants, per grups d’edats concretes, de cara a l’aprenentatge electrònic transfronterer. S’animarà els estudiants perquè treballen amb estudiants com ells d’altres països i perquè creen instruments educatius entre iguals que posen l’accent en la sensibilització sobre la seguretat a Internet.

Lliurament electrònic transfronterer: L’objectiu d’aquest programa és que els ciutadans de països estrangers puguen accedir amb les seues identitats electròniques nacionals al portals de lliurament electrònic d’altres països. A banda, aquest programa pretén crear una estructura bàsica que permeta a les administracions públiques enviar documents a ciutadans de diferents països directament a través del portal de lliurament electrònic del país del ciutadà.

Canvi d’adreça: La finalitat d’aquest programa pilot és desenvolupar un esquema per oferir un servei interoperable de canvi d’adreça que permeta als ciutadans estrangers (usant les seues pròpies credencials d’identificació electrònica) notificar un canvi d’adreça a totes les parts corresponents, sense que per això canvien els processos aplicats actualment en cada estat membre. Per aconseguir-ho, s’usarà la plataforma d’interoperabilitat definida per Stork per identificar i autenticar la identificació electrònica del ciutadà i es definiran dues opcions possibles (recuperació i actualització d’adreces).

Serveis de la Comissió: El Serveis d’Autenticació de la Comissió Europea permet l’accés a un gran nombre d’aplicacions de la Comissió. Amb els canvis que es produiran en aquest servei amb la implantació de l’estructura Stork, les identificacions electròniques nacionals quedaran perfectament integrades. Com que la integració tècnica ha estat completada recentment, els serveis de producció de la Comissió Europea aniran millorant progressivament totes les funcionalitats.

Per a més informació: http://www.eid-stork.eu/

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions