Una tesi de l’UJI defensa que el procés d'integració econòmica del Con Sud Americà evitarà el domini d’EUA

13/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El procés d’integració econòmica del Con Sud Americà està funcionant com una forma de compensar el domini d’EUA a la regió, a diferència del que ocorre en altres zones del continent com Amèrica Central i el Carib, segons es deriva de la tesi “Creixement i activitat exportadora. Política comercial i integració econòmica en el Con Sud Americà” presentada per Bárbara Valenzuela, doctora en Economia de la Universitat Jaume I i actualment docent de la UTEM-Chile, les conclusions de la qual permeten orientar les reformes econòmiques i polítiques comercials d’aquests països amb l’objectiu d’incentivar les seues exportacions i productivitat regional.

La tesi, dirigida pels professors del Departament d’Economia Celestino Suárez i   Inmaculada Martínez, determina les variables que estan afectant el flux comercial bilateral de la regió,  comparant-les amb les variables explicatives del comerç bilateral de Xile, país reconegut per la seua estabilitat econòmica i llibertat comercial. 

Entre les conclusions, destaca la importància de les reformes comercials i integracionistes propiciades pels països del Mercat Comú del Sud (MERCOSUR) més Xile per a la seua inserció en el comerç mundial i l’efecte positiu de les variables frontera i idioma en comú en el comerç bilateral d’Amèrica Llatina, observant-se que variables com la no eixida al mar, dificultat geogràfica (selva Amazona i serralada dels Andes) i conflictes limítrofs no afecten en el comerç regional. L’estudi posa de manifest que la transparència  institucional entre socis comercials afecta positiva i directament en el comerç  d’aquests  països i en la productivitat. Quant a l’índex democràtic, té un menor impacte en el comerç regional, però és essencial per a augmentar la capacitat exportadora.  

Davant l’actual situació de crisi globalitzada, Bárbara Valenzuela considera que el principal desafiament a curt termini dels països de la regió serà atraure inversió estrangera, “sent fonamental repassar la història econòmica i comercial llatinoamericana per a no cometre errors passats, com l’endeutament extern per a fomentar polítiques comercials inviables i sense coordinació regional”. Per a Valenzuela, els quatre focus més problemàtics per a la regió en l’actualitat són la seua la inequidad social, la dependència energètica d’alguns països, les escasses infraestructures terrestres i portuàries i la crisi mundial.

A partir de la investigació desenvolupada, Valenzuela suggereix que la col·laboració i foment del comerç intrarregional han d’estar sustentats en els acords d’integració i institucions no corruptes i democràtiques.  Així mateix, formalitzar  lleis que garantisquen la transparència i democràcia és un desafiament prioritari per a garantir un major flux comercial bilateral i, per tant, una major productivitat. També veu necessari proposar acords de cooperació energètica i incentivar el debat i la investigació en temes com la integració regional, la falta d’inversions i la capacitat estatal per a regular i garantir la qualitat de serveis que fomenten la capacitat productiva, com la salut i l’educació.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions