La Universitat Jaume I treballa en el desenvolupament d’un sistema d’anàlisi digital de imatges multiespectrals que permeta distingir el melanoma entre altre tipus d’afeccions cutànies

14/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El grup d’investigació Visió per ordinador de la Universitat Jaume I de Castelló treballa amb el Consorci Hospitalari de Castelló en el desenvolupament d’un sistema d’anàlisi digital de imatges multiespectrals que ajude els facultatius mèdics en la distinció del melanoma i altres tipus d’afeccions cutànies. Per a portar-lo a terme s’ha subscrit un contracte de col·laboració entre l’UJI, la Fundació Universitat-Empresa de l’UJI i la Fundació de l’Hospital Provincial de Castelló.

En el projecte d’investigació “Caracterització del melanoma mitjançant imatge espectral”, facultatius dels departaments d’oncologia, cirurgia i dermatologia de l’Hospital Provincial de Castelló, dirigits pel cirurgià Enrique Boldó, i informàtics del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics, dirigits pel catedràtic Filiberto Pla, elaboraran una base de dades amb imatges multiespectrals de melanomes, seleccionant les bandes multiespectrals per al seu posterior estudi i classificació.

En una primera fase s’analitzaran les imatges dermatoscòpiques de melanomes i lesions benignes per a determinar si l’ordinador pot identificar unes característiques distintives, mentre que en una segona fase es realitzarà al pacient una dermatoscòpia en la consulta del dermatòleg i després una espectrografia en la consulta de cirurgia oncològica per a posteriorment comparar ambdós resultats i acarar-los amb anatomia patològica.

L’objectiu és determinar quines substàncies es poden aplicar sobre el melanoma per a facilitar el seu diagnòstic espectrogràfic i quines característiques multiespectrals ajuden a diagnosticar els melanomes, de manera que es puga crear una aplicació informàtica que permeta el seu ús assistencial amb els pacients.

El melanoma és, segons explica el doctor Boldó, el tumor que més està augmentant en el món, i era Castelló, a principis dels anys noranta, la província espanyola amb major mortalitat entre la població masculina. L’Hospital Provincial de Castelló ha desenvolupat tècniques innovadores per al tractament dels melanomes, com ara la cirurgia guiada per radioisòtops o el gangli sentinella, així com en l’aplicació de la vacuna contra el melanoma realitzada amb cèl·lules tumorals del propi pacient.

A més, el Consorci Hospitalari i la seua Fundació estan desenvolupant un estudi en col·laboració amb el Centre Nacional d’Investigació Oncològica (CNIO), per a conèixer la genètica dels pacients de melanoma de Castelló, la qual cosa permetrà augmentar l’eficàcia dels tractaments en no haver de dependre de les dades de pacients d’altres països o d’altres parts d’Espanya.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions