La Jaume I obté un projecte d’investigació per a nanotecnologies aplicades a energia fotovoltaica

13/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El grup d’investigació dirigit per Juan Bisquert en la Universitat Jaume I de Castelló ha obtingut un projecte per a la investigació científica i tecnològica de nous tipus de cèl·lules solars basades en nanotecnologies. El projecte, denominat “Cèl·lules solars nanodissenyades de baix cost basades en nanocristalls semiconductors”, serà finançat pel Ministeri de Ciència en Innovació amb 250.000 euros per a un període de tres anys. El projecte es realitza dins d’una convocatòria del Programa Nacional d’Internacionalització de la I+D en el Plan E dirigida a impulsar la cooperació entre Espanya i Japó en l’àmbit de les nanotecnologies i els nous materials per als reptes mediambientals i el desenvolupament sostenible, i la seua aplicació a la millora de l’eficiència energètica en la producció, emmagatzemament, transport o conversió d’energies renovables.

Aquesta convocatòria ha sigut altament competitiva, ja que es van presentar 61 propostes dels centres d’investigació punters a escala nacional en l’àmbit de les Nanotecnologies, de les quals es finançaran 8 projectes. Els altres centres que realitzaran aquests projectes, a més de l’UJI, són la Universidad Politécnica de Madrid, la Universitat d’Alacant, la Universidad de Castilla La Mancha, i diversos laboratoris del Consell Superior d’Investigacions Científiques.

El projecte del grup de l’UJI prestarà especial atenció al fascinant coneixement científic en nous materials i nanocompostos que poden contribuir a la conversió fotovoltaica. Particularment s’exploraren noves cèl·lules solars basades en components minúsculs de materials, denominats “punts quàntics”. Els punts quàntics són unitats de semiconductors de grandària tan menuda que intervenen acusadament les propietats ondulatòries de la matèria, i per això es poden modificar fàcilment les propietats òptiques i electròniques simplement regulant la grandària de les partícules. Actualment la luminescència dels punts quàntics s’aplica per a realitzar marcadors de cèl·lules en biotecnologia.

El projecte de la UJI investigarà l’aplicació de nanocristalls per a realitzar eficientment la conversió de llum a electricitat, cosa que requereix integrar-los en altres estructures adequades per a realitzar dispositius robustos i duradors. Aquesta és una condició essencial perquè els resultats es puguen transferir a la indústria. El desenvolupament del projecte es basa en les investigacions dutes a terme per Iván Mora Seró, del grup de Bisquert, en col·laboració amb el grup de Taro Toyoda, al Japó, que ja ha donat lloc a un treball conjunt publicat a la prestigiosa revista Accounts of Chemical Research, sobre les propietats de les cèl·lules solars de punts quàntics. Bisquert també ha promogut la realització del primer congrés internacional sobre aquest tema, que tindrà lloc a Jerusalem al febrer del 2010.

Bisquert ha assenyalat que perquè l’UJI es convertisca en un vertader centre d’excel·lència hauria de ser prioritari estabilitzar investigadors jóvens d’alt nivell com Iván Mora, capaços de guanyar convocatòries d’I+D competitives, publicar en revistes d’alt impacte i realitzar patents per a la seua explotació, sobre la base de nous descobriments científics.

Més informació:

http://www.elp.uji.es/jb.htm

http://www.hopv.org/SSSC10/

http://www.consoliderhope.uji.es/

Acc. Chem. Res., 2009, 42 (11), pp 1848–1857 http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ar900134d

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions