L’UJI participa en el desenvolupament d’una ferramenta informàtica que podrà predir la depressió

08/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Els tractaments per a les malalties mentals se centren en els fàrmacs i en les teràpies però poc s’està treballant per a desenvolupar sistemes efectius per a prevenir l’aparició d’aquestes malalties. Per a contribuir a la detecció primerenca de la depressió, arranca al gener la iniciativa europea OPTIMI. El Grup d’Investigació Labsitec del Departament de Psicologia Bàsica, Clínica i Psicobiología de la Universitat Jaume I participa en el projecte amb el disseny d’estratègies d’avaluació de les persones en situació de risc. L’objectiu és dissenyar un sistema capaç de prevenir la depressió, una de les malalties mentals més comuns en l’Unió Europea, on l’atenció de la salut mental representa més d’un terç del cost de l’atenció total en salut.

Segons explica la directora del grup, Cristina Botella, “el projecte OPTIMI està dirigit a aquelles persones que es troben en risc d’entrar en depressió perquè pateixen molta pressió o estrès continuat com, per exemple, persones que cuiden ancians o persones amb discapacitat, professionals dels serveis d’emergència o persones als qui se’ls vaja a acabar en breu la prestació per desocupació”.

“Si aconseguim predir quan una persona es troba a la vora de la depressió, podrem reaccionar a temps i evitar que degenere gràcies a un tractament preventiu personalitzat”, comenta la investigadora. D’esta manera, s’intentarà alleujar el patiment personal i familiar que provoca la malaltia, al mateix temps que es contribuirà a reduir la saturació del sistema de salut i les pèrdues econòmiques per baixa productivitat.

L’equip registrarà diàriament els nivells d’estrès i la seua incidència en el comportament i estat d’ànim de l’individu. Açò serà possible mitjançant l’estudi de les variacions produïdes a nivell cognitiu, motor i verbal. En concret, es tindran en compte electrocardiogrames, els nivells de cortisol, l’anàlisi de la veu, l’activitat física i el diari electrònic que elabore el pacient. S’espera així traçar la seua evolució i identificar els mecanismes que empra per a suportar l’estrès.

Tindran lloc dues fases d’assajos amb voluntaris procedents de situacions d’alt risc. Una primera fase tindrà lloc en Xina, Suïssa i Espanya, amb una durada de 6 mesos, i una segona que es desenvoluparà al Regne Unit i Espanya, on es calibraran les ferramentes dissenyades i el sistema de tractament preventiu.

El consorci es compon d’institucions d’investigació especialitzades en diferents àrees de la psicologia i socis tecnològics que desenvoluparan els sensors i dispositius per a rastrejar estats psicològics. S’espera que després de tres anys de treball, les investigacions es traduïsquen en un prototip d’aplicació informàtica que detecte una situació de risc.

OPTIMI (Online Predictive Tools for Intervention in Mental Illness) està coordinat per l’empresa espanyola Everis i participa, a més de la institució castellonenca, el Laboratori LabHuman de la Universitat Politècnica de València amb Marià Alcanyís al front, a més d’altres 8 institucions procedents del Regne Unit, Suïssa, Itàlia, Alemanya i Xina.

En el grup de l’UJI participen investigadors especialistes en psicopatologia, qüestions ergonòmiques, ferramentes de treball i d’avaluació, tots amb una gran experiència després de participar en projectes com ETIOBE que va dissenyar una ferramenta informàtica per a combatre l’obesitat infantil.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions