L’UJI posa a prova els primers avanços dels robots bombers

12/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I ha acollit una reunió del consorci científic que participa en el projecte europeu Guardians, en la qual els investigadors han posat a prova els avanços experimentats fins ara en el disseny dels robots que serviran per auxiliar els bombers en les tasques més perilloses. Per això, els investigadors d’arreu del mon que participen en aquest projecte europeu van realitzar una demostració en la qual els robots exhibiren la seua capacitat per ajudar els bombers.

El projecte Guardians va començar en desembre de 2006 i durarà fins a gener del 2010. Es troba, per tant, al seu equador, i és el moment de fer les primeres proves amb robots reals. L’experiment involucrà un bomber i un o diversos robots, en un entorn de poca visibilitat, simulada amb màquines de fum com les que s’utilitzen als assajos dels bombers.

Un robot va anar davant, explorant el passadís amb ultrasons i làsers que detecten les parets, per tal de fer un mapa de l’entorn, i poder indicar-li el camí al bomber mitjançant uns senyals lumínics incorporats a un casc especial i amb dades a la pantalla d’un portàtil. Altres robots poden acompanyar el bomber al seu voltant, per a captar més informació de l’entorn. Els robots es connecten per wifi amb una estació de control a l’exterior, on envien tota la informació dels sensors. En fases posteriors del projecte, els robots portaran sensors químics per a detectar gasos tòxics, inflamables o explosius.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions