La Universitat Jaume I de Castelló ha investit com a doctora honoris causa la investigadora i professora Diana Maffía per la seua contribució en l’àmbit del feminisme, la igualtat i els drets humans en un acte en el qual també s'ha celebrat l'obertura del curs 2022-2023 de l'Escola de Doctorat.
En l’acte, s’ha fet balanç del curs 2021-2022 de l’Escola de Doctorat, en la qual es van matricular un total de 978 estudiants en 22 programes. A més, s’han investit un total de 51 nous doctors i doctores que han realitzat els seus estudis i investigacions durant els cursos 2019-2020 i 2020-2021.
A continuació, la directora de l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano de l’UJI, Sonia Reverter Bañón, ha sigut l’encarregada de pronunciar la laudatio en la qual ha fet un repàs de l’extensa trajectòria de Diana Maffía i ha assenyalat que «és una gran persona, una gran dona, una investigadora excel·lent, el treball de la qual ha inspirat i continua inspirant moltes persones, especialment dones, a conèixer, a buscar les veritats». En aquest sentit, ha afegit que és un testimoni de vida feminista que ha fet que el coneixement servisca als valors de la igualtat i la llibertat. «Diana Maffía representa la claredat en el seu compromís, el valor de la veritat en diàleg, el compromís amb la tasca principal del coneixement que hauria de ser conèixer el món per a comprendre'l i millorar-lo; en suma, representa la mà estesa», ha conclòs.
En la lectio, Diana Maffía ha mostrat la seua emoció i agraïment per aquesta distinció a la seua trajectòria humana, acadèmica i professional que «és quasi una història de vida però no sols personal. És una història feminista, en la qual la vida íntima i la política es relacionen estretament i on el treball acadèmic i l’activisme feminista són sempre col·lectius».
Així mateix, Maffía ha reflexionat sobre les dificultats d’accés de les dones als àmbits acadèmics al llarg de la història i ha explicat que les feministes no volen passar d’oprimides a opressores, sinó acabar amb totes les formes d’opressió. «Volem obrir l’acadèmia a altres valors i enfortir l’autoritat epistèmica d’aquelles persones a les quals no se’ls ha permès ingressar als diàlegs del contracte social o han sigut agranades a les vores del registre econòmic per la mà invisible del mercat», ha afirmat.
Per a concloure, ha destacat com aquest reconeixement basteix un pont entre l’UJI i el moviment de dones i diversitats de l'Argentina «per a sumar la polifonia de les nostres veus a la diversitat prodigiosa de l'humà».
Per la seua part, la rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha reivindicat una «ciència amb arrels, centrada en les persones i el seu benestar, que siga més humanista i estiga compromesa amb la construcció d’una societat millor i més justa». En aquest sentit, ha posat de manifest la necessitat que la ciència i les universitats, on es genera el 70% de la investigació, compten amb un finançament just i recursos adequats per a aprofitar tot el seu potencial.
Així mateix, ha reiterat el compromís de l’UJI a desenvolupar aqueixa «ciència amb arrels» i de qualitat, en un entorn que incentive les bones pràctiques i en un ambient científic enriquidor, col·laboratiu, amb projecció internacional i centrat en les persones.
Finalment, la rectora de l’UJI ha destacat la trajectòria acadèmica exemplar i gran compromís públic de la professora Maffía i ha assenyalat que «el seu activisme en favor de la igualtat i el pacifisme, la seua celebració de la diversitat i el seu empenyiment per a generar confiança en la capacitat transformadora que tot individu té són el millor testimoniatge de la ciència arrelada en valors humanístics».