El professorat de Matemàtiques fomenta la recerca explicant les seues investigacions

15/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Professorat del Departament de Matemàtiques de l’UJI va compartir amb l’estudiantat del Grau de Matemàtica Computacional els seus projectes d’investigació, en el marc de les jornades organitzades pels responsables de la titulació i el departament amb la finalitat d’explicar de forma senzilla el seu treball de recerca.

La jornada titulada «En què investiguen els matemàtics de l’UJI» es va iniciar amb la intervenció de la professora Irene Epifanio, qui va fer un repàs sobre la seua trajectòria investigadora que ha abastat diversos àmbits com l’anàlisi d’imatge, l'anàlisi de dades funcionals, per centrar-se últimament en l’aplicació de l’estadística al disseny ergonòmic, en concret, al disseny de les cabines de la força aèria americana.

En la segona intervenció, el professor José Antonio López Ortí va explicar alguns dels mètodes matemàtics aplicats en astronomia, les diferències que existeixen entre els diferents catàlegs estel·lars (situació dels astres) o les aportacions de la mecànica celeste a la construcció de les teories planetàries.

Seguidament, el professor Vicent Gimeno, de l’àrea de Geometria i Topologia, va abordar alguns aspectes del problema isoperimètric (la recerca de la corba que conté l’àrea més gran) des de diferents perspectives, introduïdes amb exemples coneguts per tothom, com els óssos polars, els plats de paella o l’escuma de la cervesa.

Per últim, la professora Ana Mª Arnal va centrar la seua exposició en les corbes de Bézier i en les seues múltiples aplicacions, com la tipografia de les impressores, el disseny d’embarcacions o automòbils i l’arquitectura, en obres com el Museo Guggenheim de Bilbao de Frank Gehry o el saló de banquets de Torre la Mina en les Alqueries.

La segona sessió de les jornades va comptar amb la intervenció del professor Julio José Moyano, el qual va parlar sobre les invariants d’àlgebra, amb descripcions de la profunditat i la conjectura d’Stanley.

Seguidament, el professor David Alonso va explicar l’anàlisi geomètric asimptòtic, on estudia cossos convexes, com esferes, quadrats, cubs o cercles, per mesurar distàncies que posteriorment poden ser aplicades a problemes de relacions entre dades.

Per la seua part, el professor Vicent Martínez va comentar les seues investigacions en «Dinàmica de fluids computacional» amb exemples sobre com la modelització del comportament d’un fluid (aigua, terra en moviment, neu o sang) pot permetre anticipar-se a la conducta del fluid i proposar alternatives davant un tsunami, una marea o el desbordament d’un riu.

Per últim, la professora Mª Victoria Ibáñez, va explicar en la seua intervenció «Promediant formes» la investigació que va servir per a fer un model de la figura femenina espanyola mitjana. Per mitjà d'escaners tridimensionals, els investigadors van enregistrar les mesures de més de 10.000 dones espanyoles i amb l'ajuda de  la teoria de conjunts convexes, i de l'analisi estadistic de formes mitjançant landmarks, van aconseguir caracteritzar la forma mitjana del cos amb la finalitat d’homologar les talles en la indústria tèxtil i també promoure una imatge real i saludable de la dona.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions