Moltes empreses competitives espanyoles desapareixen per falta de finançament en el procés de transmissió

18/12/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Les primeres conclusions de l'equip espanyol del projecte Business Transfer Awareness respecte a l'ecosistema nacional de transmissió d'empreses indiquen que la inexistència de línies de finançament en les transmissions d'empreses i la seua menor grandària són dues de les principals febleses del sistema de transmissió espanyol. El projecte europeu BTAR, en el qual participa el Grup de Recerca Creació d'empreses innovadores i internacionals de l'UJI, té com a principal objectiu desenvolupar mesures de conscienciació per frenar del nombre d'empreses rendibles que tanquen cada any per no tenir successors i no ser transmeses.

Segons es dedueix de les recerques realitzades, les empreses més petites són les més vulnerables a una transmissió fallida, en estar estretament vinculades a les capacitats i la personalitat del seu propietari que no són fàcilment transmissibles. A més, els empresaris o empresàries decideixen vendre quan l'empresa té problemes de rendibilitat i una viabilitat incerta. Es calcula que més d'un terç dels propietaris d'una empresa arribaran a l'edat de jubilació durant els propers deu anys.

La inexistència de línies de finançament potents com les quals impulsen la creació de noves empreses té com a conseqüència que moltes transmissions no es duguin a terme. Tot i que els emprenedors que opten per aquesta manera d'emprendre tenen més opcions d'èxit que els que trien emprendre amb la creació una nova empresa, el finançament de les transmissions d'empreses és una de les principals febleses de l'ecosistema espanyol.

Diferents estudis demostren que una empresa transmesa correctament pot sobreviure al seu creador. En aquest sentit, tot i que la taxa d'èxit millora quan hi ha un procés de cessió ben organitzat, només el 20% dels cedents potencials demanen assessorament a professionals. El 80% restant no té en compte les mesures de suport extern que poden permetre avançar més fàcilment en les etapes cronològiques de la cessió.

Per això, l'equip de recerca considera que és necessari generar un marc jurídic favorable a les transmissions d'empreses, tant des del punt de vista fiscal com laboral que no penalitze i llastre la transmissió amb impostos. També valoren positivament l'establiment d'organitzacions de suport que assessorin de forma transversal perquè entren en joc qüestionis jurídiques, fiscals, financeres, de gestió i fins i tot psicosocials que impliquen el traspàs d'actius intangibles, com els coneixements del propietari o propietària en matèria de mercat, competidors, clients, empleats, tecnologia, o les relacions humanes amb clients, empleats o autoritats.

Notícia relacionada: L’UJI participa en un projecte europeu per facilitar la transmissió d'empreses PIME a Europa

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions