«UJI Hàbitat saludable»: Has dormit bé?

08/02/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Les persones passem gran part de la nostra vida dormint; de fet, de mitjana al llarg de les nostres vides ens passarem uns 25 anys dormint. Però, realment aprofitem bé aquest temps per a tenir un somni reparador?

Si entrem en matèria, la resposta és simple i sempre hi ha un consens en la importància de descansar bé a la nit.  No es tracta d’un assumpte intrascendent: s'ha demostrat al llarg dels anys que, quan les persones no dormim bé, podem experimentar simptomatologia com ara irritació, cansament, problemes de concentració i de memòria… A més, la probabilitat de patir un accident al volant es veu incrementada, i també estem en risc de patir conseqüències més greus a llarg termini si la falta de descans nocturn persisteix. Altres símptomes podrien ser problemes fisiològics com ara malestar general o problemes psicològics com ara un major risc de depressió, ansietat, capacitats cognitives disminuïdes o distorsions perceptives. 

D'altra banda, no som casos perduts si això ens arribara a ocórrer de forma crònica. Els trastorns del somni tenen tractament, però és important acudir a un especialista per a guiar-nos durant el procés i veure així incrementada la nostra qualitat de vida. 

Tanmateix, cal parar atenció  perquè no sempre és necessari arribar a aquest extrem. En moltes ocasions si portem un estil de vida saludable i seguim algunes pautes com ara seguir un horari de somni, evitar el consum de cafeïna o nicotina, evitar el consum d'alcohol abans de ficar-se al llit, no dormir migdiades molt llargues després de les tres de la vesprada o realitzar exercici diàriament (però no unes hores abans de ficar-nos al llit), etc. Gràcies a això veurem la nostra qualitat de somni incrementada en qüestió d’uns pocs dies.

En resum, tenir un somni reparador durant la nit és molt important per a la nostra salut i si se segueixen estils de vida saludables i  es fa un ús adequat dels mitjans sanitaris que tenim a la nostra disposició podem veure complida aquesta necessitat. 

Dolços somnis.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions