Llibertat d'expressió

26/10/2017 | Ramón Jesús Pérez Julián
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Anomenem llibertat d'expressió la facultat de l'ésser humà de manifestar-se lliurement. Això afecta sobretot a la llibertat de premsa i hi ha països on aqueix dret fonamental es veu violat pels mateixos governs.

Per desgràcia, encara hi ha estats que neguen la informació del que succeeix en el seu país, la qual cosa és negativa per a la societat. Els governants que oculten les seues polítiques estan violant els drets humans i això facilita que es cometen actes contraris a les persones.

Segons Amnistia Internacional, a Egipte es va detenir el director del Sindicat de Premsa, en un gest de repressió sense precedents per a evitar la llibertat de premsa. Fets com aquest, lamentablement, són habituals.

El Marroc presenta el mateix panorama repressor contra la premsa: l'any passat es va jutjar set periodistes per «menyscabar la seguretat de l'estat». Aquest cas encara té sentit si es tracta de la seguretat de la nació, però es desconeixen els fets que els periodistes volien donar a conèixer.

A la Xina s'ha condemnat una prestigiosa periodista de 71 anys per «revelar secrets d'estat». El judici es va celebrar sense cap garantia processal, la qual cosa posa de manifest un constant atac al dret d'informació.

Es presumeix que els Estats Units oculten alguna informació, atesa la seua «estranya» forma de procedir en alguns aspectes, sobretot amb el seu nou mandatari: moltes polítiques d'aqueix país giren l'esquena als drets humans, i lògicament no els convé que siguen conegudes per la comunitat internacional.

S'intueix que altres països prohibeixen la informació per a evitar que el món conega les seues polítiques inhumanes. Un està segur que hi ha molts països que usen aquesta classe de repressió per a ocultar certs mètodes.

Per tot l'exposat, és evident que encara en els nostres dies es viola el dret a la informació, un dret que és bàsic per a qualsevol societat civilitzada. A part dels països citats, és un mal que no sembla tenir remei, atesos els ferris sistemes que existeixen. Se sospita que es cometen actes, fins i tot alguns que mai veuran la llum per por d'una catàstrofe mundial.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions